13 Temmuz 2015 Pazartesi

MUHTEŞEM KARIŞIM; BORDO BULAMACI




Bordo Bulamacı; Göztaşı (bakır sülfat) ve Sönmüş Kirecin belli oranlarda su ile karıştırılması ile kolayca hazırlanan ve uzun yıllar çeşitli hastalıklardan koruması ile meşhur, muhteşem bir karışımdır. Oldukça ekonomik bir tarım ilacı olmasına karşın, kalite ve verimi dikkat çekici ölçüde arttırır.
 nasıl yapıldığı ve faydalarına geçmeden önce altını çizerek belirmeliyim ki,
göztaşı yani bakır sülfat ve kireç ayrı ayrı kaplarda eritilmeli ve bakır sülfat eriyiği kirecin üzerine dökerek karıştırılmalıdır. tam tersi yapıldığında farklı bir reaksiyon olur ve bordo bulamacı yerine bozuk bir kimyasal karışım elde etmiş olursunuz.


en önemli konuyu belirttiğime göre hangi hastalıklarla mücadele de kullanılıyor bir bakalım,
Bordo Bulamacı ağaçlar üzerinde oluşan mantari ve bakteriyel hastalıkları önlemek için özellikle sonbaharda yaprakların büyük çoğunluğu yada tamamı döküldüğünde ve ilkbaharda gözler uyanmadan önce uygulanıldığında, çıkabilecek pek çok hastalığa karşı etkili bir mücadele ilacıdır.
(yılda 3 dönem kullanılabilir diyende var, ben 2 dönem kullanılması taraftarıyım)

-elma ve armut kara lekesi
-elma ve armutlarda memeli pas
-yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı,
-monilya (mum) hastalığı
-eriklerde cep hastalığı,
-kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı ayrıca yaprak delen hastalığı
-sert çekirdekli meyva ağaçlarında, bakteriyel kanser ve zamklanma
-kiraz dal yanıklığı
-şeftalide yaprak kıvırcıklığı ve yaprak delen hastalığı
-meyva ağaçlarında kök çürüklüğü
-bağlarda ölü kol
-bağ antraknozu
-bağ mildiyösü
velhasılı, birçok derde deva bu karışım basitçe göztaşı ve sönmüş kireçten ibarettir.
kullanıldığı zamana göre oranları değişmekle beraber, sonbaharda %2, ilkbaharda %1 olarak uygulanır. ilkbaharda %1 olmasının sebebi koruma amaçlı olmasındandır.
ben size şimdi %1 oranındaki karışımı yazıyorum, bu ölçeği kılavuz alarak diğer oranı da rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

(eldiven ve maske kullanmayı unutmayın lütfen)

 %1 lik Bordo Bulamacı (10 litre) için gerekli malzemeler,

100 gr. göztaşı (bakır sülfat) ve 100 gr. sönmüş kireç

100 gr sönmüş kireç plastik kovaya koyulur (asla demir, teneke vs. olmaz) ve üzerine bir miktar su ilave edilir, sopa ile karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.
aynı şekilde 100 gr göztaşı başka bir plastik kovaya koyulur ve üzerine 2 lt su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır.
10 litrelik pompaya, bir miktar su koyulur ve hazırlanan sönmüş kireçli su pompanın süzgecinden geçirilerek boşaltılır.
daha sonra hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandanda devamlı karıştırılır.böylece açık mavi bir karışım meydana gelir. İlaçlama pompasına su ilave edilerek 10 litreye tamamlanır  ve böylece 10 litre içine 100 er gramlık göztaşı ve sönmüş kireçle %1 lik bordo bulamacı hazırlanmış olur.

gerektiği gibi hazırlanan bordo bulamacı mavi renkte, nötr veya alkali olması arzu edilir. tek başına göztaşı eriyiği yakıcıdır. koyulan kirecin yeterli olup olmadığına bakmak için, 3-5 cm boyunda, passız, parlak bir çivi bordo bulamacına batırılarak 4-5 dk beklenir ve sonra çıkartılır. çivi üzerinde esmer, kırmızı bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilave edilmelidir, şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkarsa bordo bulamacımız iyi hazırlanmış ve kullanılabilir demektir.

son olarak dikkat etmeniz gerekenler,

-bordo bulamacı demir, sac, teneke gibi metal kovalarda hazırlanmamalıdır.
-tekrar hatırlatmakta fayda var, daima ve daima kireçli suyun üzerine göztaşı ilave edilir. eğer buna dikkat etmezsek, farklı bir kimyasal reasiyon oluşacak ve koruyucu özelliği olmayacaktır.
-ilaçlama yapacağımız tanka, pompaya vs. göztaşı eriyiği ve kireçli suyu koyarken kendi filtresi yoksa bir tülbent yada benzeri bir süzgeçten geçiriniz ki, ilaçlama aletinin memesi tıkanmasın
-bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılarak atılamaz.
-ilaçlama yapılırken, rüzgar dikkate alınarak yapılmalıdır. rüzgarsız bir havada yapma şansınız yoksa, mutlaka rüzgarı arkanıza alarak ilaçlamanızı yapınız.
-ağacın üst dallarından başlayarak, alta doğru kuru dal bırakmadan pulvarize ediniz
-ilaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa, ilaçlamayı tekrar ediniz.
-bordo bulamacı yapıldığı gün içinde kullanılmadır.
-ilaçlama bittikten sonra kullanılan pompa ve püskürtme memesi mutlaka temiz su ile temizlenmelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder