5 Temmuz 2015 Pazar

DİKİM MEVSİMLERİ VE DİKİM ŞARTLARI


Fidan dikiminde başarı etkileyen en önemli faktörlerden biri de dikim zamanıdır.


-özellikle yazları kurak ve yağışların daha ziyade sonbahar ve kışa rastladığı Akdeniz Bölgesinde dikimler sonbaharda yapılır.
-rüzgardan çok etkilenen sahalarda, özellikle iğne yapraklılarda ilkbahar dikimleri tercih edilmelidir
-gevşek ve kumlu sahalarda sonbaharda, ağırca ve verimli sahalarda ilkbahar dikimleri tercih edilmelidir.

Genellikle yapraklılar için sonbahar, ibreliler ( iğne yapraklılar ) için ilkbahar dikimi daha uygundur.Türlerin kök büyümesinin seyri de dikim zamanının seyri açısından önemli bi faktördür. Yapılan araştırmalar köklerin mart ortasına kadar gelişme bakımından durgun bir devre geçirdiğini ve bu tarihten itibaren ilkbaharda en faal devresini yaşadığını, yazın durgunlaştığını göstermiştir
çok önemli bir dipnot paylaşmak istiyorum;
eğer zamanı iyi ayarlayabilirseniz, tomurcuklar kabarmadan 2/3 hafta önceye kadar yapılan dikimler aslında en uygunudur.
topraklı ve kaplı fidanların dikimi büyük ölçüde mevsime bağlı değildir.
dikim yapılacak yerin iklim şartlarına bağlı olarak erken sonbahardan geç ilkbahara kadar rahatlıkla dikim yapılabilir.


HAVA ŞARTLARI,
hangi mevsimle dikim yapılırsa yapılsın havanın kapalı olduğu, rüzgarsız ve aşırı soğuğun olmadığı günler tercih edilmelidir. bu konuda dikkate alınması gereken diğer bir konu, söküm tarihi ile dikim tarihi arasında geçen sürenin mümkün olduğu kadar kısa tutulması gereğidir. Eğer akabinde dikim yapamayacaksak, çıplak köklü fidanlarımızı "gömü" ye almamız gerekir. Bu işlemden diğer bir yazımda ayrıca bahsedeceğim.

İLKBAHAR DİKİMİ,
genellikle kışları sert geçen ve ilkbahar ile yaz ayları başlarında bol yağış alan yöreler için önerilir. bu dikim zamanı mart ayının başından mayıs ortasına kadar sürer. türler itibarıyla geç süren fidanlar, özellikle kızılçam, fıstıkçamı hariç diğer çamlar, ladin, köknar gibi önemli ibreliler içinilkbahar dikimi esas dikim mevsimidir.

YAZ DİKİMİ,
Kaplı veya topraklı fidanlarda, düzenli sulama imkanı varsa yaz dikimi yapılabilir ama mecbur olmadıkça tercih edilmemelidir.

SONBAHAR DİKİMİ,
Genellikle ilkbaharda erken süren yapraklı türler için uygundur Ekim ayından,Aralık ve Ocak ayının ortasına kadar devam eder. Kavak ve Söğütlerde geç sonbahar dikimi yapılmalıdır.

KIŞ DİKİMİ,
Esas itibariyle Akdeniz ve Batı Anadolu'da denizden yüksek olmayan, kışları ılıman geçen yerler için uygundur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder