27 Temmuz 2015 Pazartesi

ÇİM ALANLARDA BAKIM TAKVİMİ

Dinazorlarla yan yana yaşayan, kardeşi ve benzeri olmayan, dünyada yeşeren ilk ağaç türü .. Ginkgo Biloba






Ocak,
bu ay içerisinde çim alanlar için yapılacak pek bir işlem yoktur. yalnızca çimlerin üzerine dökülen kurumuş yapraklar temizlenebilir. Ancak donmuş çimlerin ve alanda oluşan göllenmelerin üzerinde yürünmemesi gerekir.

Şubat,
bakım işlemlerinin yavaş yavaş başladığı bir zamandır. bu ay içinde ilaçlama yapılabilir,ekim yapılacak alanlarda zemin hazırlığına başlanabilir ve şubat ayı sonunda kıyı bölgelerde ekim yapılabilir 

Mart,
çim alan çalışmalarının başladığı aydır, çimlerin gelişmeleri hızlanır ve büyümeye başlar, yabancı ot mücadelesi bu ay içinde yapılmaya başlanabilir.

Nisan,
aktif olarak bakım hız kazanır, su ihtiyacı belirginleşir. Yaz gübrelemesi için uygun zamandır. Azot esaslı Amonyum Nitrat içerikli gübreleme önerilir.Burada en önemli nokta, çimin bu dönemden başlayarak 6 aylık aktif bir döneme gireceğidir. Bu göz önünde bulundurularak, bu dönemde besin ihtiyacına cevap verebilecek, kontrollü salgılama yapabilen Ümik asit katkılı gübreler önerilir. Bu ay içerisinde çim biçimine belirli bir düzen içinde devam edilmelidir (10-15 günde bir)
*ayrıca, nisan ayının ortalarından sonraki dönem çim ekim işleri içinde son derece uygundur

Mayıs,
Nisan ayının ortalarından başlayan uygun ekim zamanı, bu ayın ortalarına kadar devam edebilir. Yabancı ot mücadelesi bu ay içinde de yapılabilir. Çim biçme aralığı daha da kısaltılmalı (7-10 gün) ve çim boyu arttırılmalıdır.

Haziran,
Hava sıcaklığının iyice artmasıyla, sulamalar günlük olarak yapılmaya başlanmalıdır.
en önemli nokta olan, sulama saatlerine dikkat edilmeli,
sulama, sabah 5:00 - 8:00 arası yada akşam üzeri 18:00 - 21:00 arası yapılmalıdır.


 Temmuz,
Düzenli biçim ve sulamaya devam edilmeli, daha önce gübreleme yapılmamışsa bu ay içinde yapılabilir.

Ağustos,
Temmuz ayında yapılan çalışmaların aynısı bu ayda da yapılabilir. Eğer tatil vs. gibi sebeplerle çim ihmal edilmişse ve sararmalar olmuşsa, çim kısa biçilmeli ve sulamaya devam edilmelidir.

Eylül,
kış gübrelemesine başlanabilir. Solucanlar toprakta belirmeye başlarsa, uygun nitelikli ilaçlama yapılabilir.

Ekim,
yapraklarda kuruma ve dökülme görülür, bu yapraklar çimin üzerinden temizlenmezse, mantari hastalıklar görülebilir

Kasım,
Bakım işlemleri duraklar, yalnızca; donlardan ve soğuklardan korumak ve bitki besin ihtiyacını düzenlemek amacıyla potasyum ağırlıklı gübreleme yapılabilir.

Aralık,
Yapılacak bir iş yoktur, donmuş veya ıslak çimlere basmamak gereklidir




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder