26 Temmuz 2015 Pazar

ÇİM ALANLAR YAPMAK


"Bi karış olsun ama benim bahçem olsun"
bu cümleyi bu güne kadar şehirlerde yaşayan kaç milyon insan kurmuştur kimbilir..
insan doğaya aittir, doğa'nın bir parçasıdır ama ne yazıktır ki, insan elinin değmediği ve değiştirmediği herşey doğal unsur olarak tanımlanır..
bu tanımdan yola çıkarsak, insanın doğada ki yeri ne kadar trajik, ne kadar düşündürücü..


bugün biraz çimlerden bahsetmek istedim,
ekimi, türleri, bakımı vs.
bahçenizde hiçbir çiçek dikili olmasa da olur belki ama çimsiz bir bahçeye bahçe denilebilir mi?
 o içimizi huzurla dolduran, mis gibi kokusuyla bize yaşadığımızı hatırlatan, üzerinde yürüdüğümüz, koştuğumuz, hatta hiçbişey yapmasak bile sadece seyrederek dinlendiğimiz yeşil halı..
peki gerçekten çok mu zor o filmlerdeki ya da fotograflar da ki gibi yemyeşil bir alan yaratmak? aslında belirli aşamalara dikkat edersek, değil..
genellikle çim alanlar tesis edilirken buğdaygil familyasına ait olan türler kullanılır, ancak baklagiller familyasından yada diğer familyalardan olan türleri de vardır. ben bizim bildiğimiz, klasik buğdaygil familyasına ait olan çimlerden bahsetmek istiyorum.
Ve pek bilinmedik bir konuya da öncelikli olarak ta değinmek istiyorum.
çim tek bir tür değildir, çimin değişik türleri vardır ve çim alanlar, en az 2 tür ve daha çok 3-5 tür karıştırılarak yapılır.
"tek yıllık ve çok yıllık olanları da vardır"
benim geçmişte bu donanıma sahip değilken, konuyla ilgili çok dilim yandı o yüzden en başta bilgilendirmek istedim.

maalesef bu işi gözünü para bürümüş insanlara denk gelerek yaptırırsanız tek yıllık çim yapıyorlar ki seneye yine gelin de, sizden para kazansın diye..
öncelikle ilk gözönünde bulundurmanız gereken konu iklimdir.Sıcak iklim çimleri, serin iklim çimleri, güneşe dayanıklı yada gölgeyi seven çimler vardır..
öncelikle bunu tespit etmek gerekir.
 Genel olarak ekim ,
kıyı bölgelerimizde şubat-mart-nisan ,
iç bölgelerimizde mart- nisan-mayıs ayları içinde yapılmalıdır.
sıcaklar arttığında yapılan geç kalınmış bir ekim, iyi bir sulama yapılsa bile hava sıcaklığı aşırı yükseleceğinden çıkan fidelerin büyük bir bölümü ölecektir.

buğdaygiller genellikle saçak köklü bitkilerdir,genel olarak köklerinin gelişimi sonbahar ve kış aylarında hızlanır,pratik olarak yaz aylarında durur. düzenli biçilen çim alanlarında sapa kalkma ve sap gelişimi fazla görülmez,ayrıca bazı çim bitkilerinin, toprak altında yada kök boğazına yakın kısımlarında toprak altı gövdeleri (rizom) vardır. bunlardan çıkan kök ve sürgünlerde bitki yeni bireyler oluşturarak gelişir ve kolayca yayılır.
çim türlerinin içinde en yaygın kullandıklarımızın buğdaygiller familyasına ait olduğunu söylemiştim,bu familya da genel olarak karışımlarda kullanılan 4 çeşit mevcut;
-agrostis (tavusotları)
-festuca (yumaklar)
-poa (salkımlar)
-lolium (çimler)


kafaları fazla karıştırmamak adına kabaca söylemek gerekirse,
sıcağa, soğuğa, güneşe, neme, basılmaya, ezilmeye vs dayanımları farklı farklı olduğundan belirli oranlarda ihtiyaca göre karışımlar hazırlanır ve çim alana uygulanır.
uygulama yapılacak olan toprak önceden havalandırılmış, temizlenmiş ve en önemlisi silindirlenmiş olmalıdır ki, çimlerimiz halı gibi dursun..
çim tohumlarımızın üzeri yaklaşık 2 cm tuzsuz organik torf yada en az 1 yıl yanmış elenmiş hayvansal gübre ile örtülmeli ve tekrar silindirlenmelidir..
toprağın üst tabakası 2-3 hafta nemli kalacak şekilde, kapak olarak kullanılan malzemenin ve  tohumlarımızın kaymaması için yağmurlama sulama yapılmalıdır. düzenli ve sağlıklı bir sulama için sabah erken yada akşamüstü saatlerini tercih edilmelidir. (bu kural güneş gören tüm bitkiler için geçerlidir, zira güneş ışınları damlacıklar üzerinde mercek etkisi yapacağından bitkilerimiz yanacaktır )
kökler tam olarak gelişmediği için, çimlerde ilk biçim çok önemlidir. çimlerimiz çıkmaya başladıktan sonra boyları yaklaşık 8 cm olana kadar beklemeli biçimden önce silindirlemeli, çimlerimizi 6 cm ye  indirmeli ve sonra tekrar silindirlemeliyiz (silindirleme ve biçme işlemi toprak kuruyken yapılmalıdır)
çim ilk etapta fazlaca ilgi isteyen bir bitkidir, önemli aşamalar atlanarak yapıldığında sonu maalesef hüsranla bitebiliyor.

evet ilk biçim önemli dedik, önce 8 cm den 6 cm ye indirilmeli ve ondan sonraki biçimde de 3-4 cm ye.. biçtiğimiz bıçak, makas vs. her zaman keskin olmalıdır, çünkü biçilirken hırpalanan çimlerin dayanımı azalır. Her seferinde çim yüksekliğinin 1/3 ü kadar biçmeli, 2-3 cm den daha kısa biçilmemeli ve her biçimde biçim yönü değiştirilmelidir. Biçimden sonra sulama, gerekiyorsa da (azot) gübreleme yapılmalıdır.
Yazın aşırı sıcaklardan zarar görmemesi ve sağlıklı kalabilmesi için normalden biraz daha uzun biçmekte fayda vardır.Kışın daha kısa biçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder